SVT öppnar TV-arkivet för publiken

Nu har Sveriges Television startat Öppet Arkiv på svt.se. Steg för steg kommer publiken kunna gå in i det stora SVT-arkivet för att återuppleva milstolpar i svensk tv-historia, nyheter och program som samlat hela eller delar av Sverige framför TV-apparaterna.

– Det har länge varit en SVT-dröm att ge publiken tillgång till våra rika arkiv men först nu har det blivit tekniskt möjligt. Vi börjar med bland annat stora nyhetshändelser som Norrmalmstorgsdramat, Berlinmurens fall, Estonias undergång, mordet på Anna Lindh, bärgningen av Vasa men också avsnitt ur Gäst hos Hagge, SF-journaler och älskade barnprogram, först Humle och Dumle, säger SVT:s VD Christina Jutterström.

SVT öppnar TV-arkivet för publiken

– Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda publiken att ta del av det här utbudet, säger Lena Glaser, chef för SVTi, där en grupp medarbetare arbetar med att gå igenom arkiven för att hitta godbitar och lösa rättigheter för att kunna lägga ut dem på hemsidan.

SVT firar 50-årsjubileum som företag 2006. Alla SVT:s program finns inte bevarade eftersom den bandningsteknik som finns tillgänglig idag inte fanns på 1950- och 1960-talet. Programmen finns bevarade i många olika format, från 35 mm film till DVD. Det pågår också ett restaureringsarbete på SVT för att rädda program. De tekniska förutsättningarna är alltså olika men sakta men säkert kommer SVT att överföra programmen för att visa dem som streamad video i Öppet Arkiv.

(2005-03-20)