SVT satsar på regional historia på nätet

Sveriges Televisions regionala nyhetsprogram Västerbottensnytt skall samla webb-TV-inslag om norrländsk historia i allmänhet och västerbottnisk historia i synnerhet på sin hemsida.

– Det finns en pågående diskussion om norrländsk historia och historieskrivning, som vi också speglat i vårt program, därför känns det angeläget att kunna erbjuda våra besökare den här möjligheten till utökad kunskap, säger stf redaktionschef Patrik Oksanen.

I ett första steg läggs ett 25-tal inslag som producerats av Västerbottensnytt under de senaste åren. Det handlar om allt från Västerbottens äldsta yxa till gränsdragningar på 1600-talet och agenter under andra världskriget. Efter hand när nya inslag med historisk anknytning produceras kommer sidan att fyllas på.

– Vi har gått igenom våra arkiv och samlat ihop inslagen. Att göra webb-tv av det här materialet är ett spännande sätt att kunna göra materialet tillgängligt för alla som är intresserade, både i Västerbotten och utanför länet, säger webbredaktör Andreas Liebermann.

– Historia är viktigt för att skapa kunskap om samhället idag, och jag hoppas att både skolor och privatpersoner kommer att upptäcka den här möjligheten att lära sig mer om Västerbotten och vilka händelser och öden som utspelat sig här, säger Patrik Oksanen.

”Vi lovar att 2005 ska bli ett historiskt år i SVT”, löd ett av bolagets nyårslöften till tittarna. ”Men historia är mer än skelett och gamla fältslag – vi vill berätta om den dåtid som påverkar din nutid. Hos oss är det tittaren som är kung.”

(2005-09-14)