SVT-serie om svenska slag

Per Dahlberg drömde om att bli arkeolog. Istället blev han punkare och journalist. Nu gör han TV-serie om Karl XI:s blodiga krig.

– Det finns inte ett enda av de slag som vi tar upp som inte har påverkat hur Sverige ser ut i dag, säger Per Dahlberg vars historiska magasin Svenska slag sänds i SVT1 med start den 29 mars.

Skånska kriget eller Karl XI:s krig pågick 1674-1679 och var ett stycke grym svensk historia. 10 000-tals människor miste livet när stormakten Sverige försvarade sina gränser. I åtta avsnitt reser Svenska slag i krigets fotspår och besöker de mest betydelsefulla krigszonerna på jakt efter oupptäckta hemligheter.

Journalisten Per Dahlberg analyserar slagfältsfynd och anfallstekniker, testar vapen och ammunition, träffar eldsjälarna och experterna, begrundar strategiska grepp och skildrar enskilda människoöden. Kort sagt, han vänder på varje sten i sökandet efter historierna som inte har berättats förut. Och finner samtidigt ett och annat helt nytt samband.

Per Dahlberg är programledare för TV-magasinet Svenska slag

Per Dahlberg är programledare för Svenska slag. Foto: Kari Jantzen.

– Exakt vad vill jag inte avslöja, men vi har faktiskt hittat några samband som inte uppmärksammats tidigare, berättar Per Dahlberg belåtet.

Teori i all ära, men hur gick det till i praktiken? Svenska slag genomför ett antal handfasta principtester då Dahlberg tillsammans med forskare och modern teknik återskapar några av krigets värsta fasor. Muskötdrabbning med paintballgevär, prickskytte med flintlåsmusköter, provskjutning av kanoner, granatsprängning och funktionen av ett bröstharnesk är några av de tester som presenterar nya och tänkvärda svar under seriens gång.

– Jag har fått en väldigt stor respekt för både vapen och skydd från 1670-talet. Allt, även det som ser ut som utsmyckning, har en funktion i strid. Det här är ingenting man grejar med hemma i garaget, säger Per Dahlberg.

Programserien skildrar också krigets sociala och praktiska konsekvenser. Per Dahlberg berättar bland annat om en gyllene rustning, tolv exceptionellt vackra hästar och en balsal som aldrig blev klar, men också om livet på gårdarna i en tid när man blandade öl med mjölk, hygien var ett okänt begrepp och sängarna mätte 150 cm – på längden!

Expertmedverkande i Svenska slag är slagfältsarkeolog Bo Knarrström, professor Lars Ericson Wolke, osteolog Ebba During, historiker Anna Maria Forssberg, marinarkeolog Lars Einarsson, historiker Anna Lundberg, historiker Göran Larsson med flera. Serien spelades in under sommaren 2006, bland annat gick resan till Lund, Malmö, Landskrona, Kalmar, Halmstad, Uddevalla, Stockholm, Öland, Tyskland och Danmark.

Åtta halvtimmar Svenska slag sänds på torsdagar klockan 20.30 i SVT1 med start den 29 mars 2007.

(2007-02-11)