Talmanslegenden Martin Skoglund

Martin Skoglund, även kallad Doverstorparn, var politiker, tidningsman och jordbrukare, från Doverstorp i Östergötland. Han blev något av en centralgestalt för den del av högerpolitiken som kallades bondehögern, en viktig del av Högerpartiets och sedermera Moderaternas historia.

Skoglund var uppskattad talman i riksdagens första kammare, en tung och förtroendeingivande person som hade lätt att samarbeta över partigränser. Han avböjde flera gånger att ställa upp som partiledarkandidat, men innehade en rad viktiga utskottsposter alltifrån invalet i riksdagen 1928.

Martin Skoglund spelade en stor roll i det parlamentariska arbetet under andra världskriget. Han var alltid socialt engagerad och drev bostadsfrågan. Förutom politiker var han också tidningsman, under ett tiotal år var han styrelseordförande i Norrköpings Tidningar. Han hade goda relationer till Vilhelm Moberg och andra författare och hade en gång i tiden varit klasskamrat med Moa Martinson.

Gunnar Henrikson är journalist och författare till en lång rad böcker, bland annat Otto Chambert. Mästarnas mästare. Förre ministern, riksdagsledamoten och numera landshövdingen Per Unckel har skrivit bokens förord.

Gunnar Henrikson:
Partiledare, nej tack! Talmanslegenden Martin Skoglund
Carlsson Bokförlag
Utkom 2010