Tanums hällristningar firar 30 år som världsarv
Den 25 mars öppnade Vitlycke museum för säsongen. I år firar Tanums hällristningar 30 år som världsarv. Det firas bland annat genom att alla skolelever i kommunen får träffa en museipedagog som sätter världsarvet i ett större perspektiv.
Vitlycke museum rivstartade säsongen måndagen i påskveckan. Besökarna kan testa sina världsarvskunskaper på en tipspromenad. Det blir också bildbingo och aktiviteter i museets bronsåldersgård.
Under året har Vitlycke museum även som mål att berätta om världsarvet på alla skolor i Tanums kommun, från förskoleklass till årskurs nio.
– Jag kommer att prata om vårt världsarv här i Tanum, men också om större natur- och kulturarvsfrågor, säger museipedagogen Emma Backelin.
I mitten av april anordnar museet även en konferens för andra världsarvsaktörer, i juni är man för andra året värd för ett av Unesco:s internationella volontärläger, och i slutet av augusti är det dags för en helt ny bronsåldersfestival.
– Det kommer att bli spännande. Det blir bronsåldersentusiaster i tidstypiska kläder från hela världen, historiskt hantverk och en matarkeolog som låter oss smaka på bronsåldern, säger Backelin.
Även museichefen Monica Risenius har sett fram emot den nya säsongen.
– Vi ser en tydlig trend att natur- och kulturturismen ökar, det visar både svenska och utländska rapporter. Det kan leda till att fler upptäcker oss som besöksmål och förhoppningsvis även ett ökat engagemang i bevarandet av våra kulturarv. Det är angeläget både lokalt, nationellt och internationellt, säger Risenius.
(2024-03-26)
Se även Sensationellt fynd av hällristningar i Tanum (2024-03-26)