Tempel och kulthus i det forna Skandinavien
Var utövade människor sin religion i Skandinavien, under vikingatiden och längre tillbaka? Skedde det i det fria, vid källor, på berg eller heliga lundar, eller fanns också särskilda byggnader för den religiösa kulten? Och fanns verkligen templet i Gamla Uppsala?
Dessa frågor och mycket mer diskuteras i den här boken, i ljuset av de arkeologiska fynden. Fram till helt nyligen var det en mycket omtvistad fråga bland arkeologer och religionshistoriker om kultbyggnader alls funnits under förhistorisk tid i vår del av Europa. Att så verkligen var fallet har dock bekräftats av nya spännande fynd under de senaste åren.
Hur såg då dessa byggnader ut, och hur har de använts? Författarna/forskarna skriver utifrån de nya utgrävningarnas fynd och jämförelser från andra kulturer. Det blir en färd genom historien, från stenålderns dödshus fram till medeltidens stavkyrkor och med avstickare till Sydostasiens andehus och 1800-talets romantiska måleri.
Författarna är båda arkeologer och har arbetat med förkristna skandinaviska religioner och kultbyggnader. Anders Kaliff är professor i arkeologi vid Uppsala universitet och tidigare bl.a. fältarkeolog. Julia Mattes är doktor i arkeologi, och har arbetat i både Tyskland och Sverige.
Anders Kaliff & Julia Mattes:
Tempel och kulthus i det forna Skandinavien. Myter och arkeologiska fakta
Carlsson Bokförlag
Utkom 2017