Tio dagar som skakade Göteborg
Efter att ha brutit in i Bohuslän, slagit ned det bräckliga försvaret, ockuperat två län och besatt fem städer, marscherade – mellan den 29 september och den 8 oktober 1788 – en fientlig armé, mångdubbelt större än försvarsstyrkorna, mot Göteborg för att besätta och förvandla staden till en lydstat.
Fälttåget misslyckades en knapp dagsled från stadens portar, men utlöste en serie händelser så absurda att de saknar motstycke i de nordiska hävderna. Ändå hör det förnedrande men fascinerande dramat hösten 1788 till det minst omskrivna och mest bortglömda i svensk krigshistoria.
Journalisterna Bertil Holmström och Rolf Gustafsson, med närmare fyra decennier inom västsvensk press och etermedia, har ägnat fyra år åt att forska i svenska och dansk-norska dokument och andra källor kring de märkliga och mytomspunna omständigheter som utlöste och präglade det lika komiska som tragiska ”tiodagarskriget” 1788. Som ett par sentida krigskorrespondenter följer reportrarna de väpnade styrkornas klappjakt genom Västsverige för att hinna först till Göteborg – dag för dag, timma för timma – fram till det ödesdigra och tragiska slutet.
Bertil Holmström:
Tio dagar som skakade Göteborg
Warne Förlag
270 sidor, inbunden
Utkom i september 2000