Tre nominerade till Årets museum

Årets museum 2017

Armémuseum, Gotlands museum och Prins Eugens Waldemarsudde är nominerade till priset Årets museum 2017. Priset delas i år ut för tjugoförsta gången av Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums).

– Nomineringen till Årets museum är ett prestigefullt bevis på de tre finalisternas förmåga att skapa framåtsiktande verksamheter som bidrar till att skärpa bilden av de svenska museerna som modiga, samhällsengagerade och tillgängliga, säger Mats Persson, generalsekreterare på Sveriges Museer.

Vem som helst har kunnat föreslå sitt favoritmuseum till juryn som består av representanter från Sveriges Museer, Svenska ICOM och övriga kultursektorn. Bland de föreslagna kandidaterna har juryn nominerat tre finalister som man nu kommer att besöka för att få bättre inblick i deras respektive verksamheter. Särskilt granskar juryn museernas förmåga att bedriva kreativ och nytänkande verksamhet men även museets genomslag hos publiken och mervärdet för museisektorn har stor betydelse för bedömningarna.

– Årets tre nominerade museer har alla på ett framgångsrikt sätt utvecklat sina metoder för att bli mer angelägna museer. Arbetet har fått genomslag på flera olika sätt, säger Charlotta Jönsson, styrelseledamot i Svenska ICOM.

Vinnaren av Årets museum 2017 tillkännages under den första dagen på Museernas Vårmöte i Södertälje den 25 april. Vandringspriset, som består av en glasskulptur designad av Bertil Vallien samt ett diplom, delas ut av statssekreterare Per Olsson Fridh. Förra året utsågs Tekniska museet i Stockholm till Årets museum 2016.

(2017-03-01)