Ulla Winblad
Ulla Winblad har gått till historien som fiktiv gestalt i nationalskalden Carl Michael Bellmans rika sångskatt. Svartlockig, yr, dekolleterad och evigt ung är hon sinnebilden för sinnlighet, supande och stockholmskt 1700-tal. Varje epok har skapat sin egen bild av henne: kokett, förförisk, försupen, tragisk, trotsig. Men vem var verklighetens Ulla Winblad?
Det här är sannsagan om Maria Christina Kiellström (1744–1798), flickebarnet som växte upp i Stockholm och blev ett helt sekels sexsymbol. Hon föddes som utfattig och dog som gift husägare. Däremellan rumlade hon och larmade i den sceniska stad där hon rörde sig mellan krog och bal, stuga och slott. Hon dansade, födde barn och miste det, slogs och blev slagen, åtrådd, bedragen, besjungen och bespottad. Som en skugga genom livet följde henne Ulla Winblad.
Rebecka Lennartsson är docent i etnologi och verksam som forskningschef vid Stadsmuseet i Stockholm. Hon intresserar sig särskilt för frågor om stadshistoria, kön, makt och sexualitet. Lennartsson disputerade 2002 med avhandlingen Malaria urbana. Om Anna Johannesdotter och prostitutionen i Stockholm kring 1900 och har även skrivit Mamsell Bohmans fall. Nattlöperskor i 1700-talets Stockholm.
Rebecka Lennartsson:
Ulla Winblad. Liv och legend
Stockholmia Förlag
Utkom 2021