Unik orgel från 1700-talet återinvigs
Nu ska besökarna i Slaka kyrka utanför Linköping få höra orgelpiporna sjunga så som de en gång gjorde på 1700-talet. Kyrkan återinviger sin unika Pehr Schiörlin-orgel från 1783. Orgeln har legat i malpåse i kyrkans torn i decennier, men har nu återställts i sitt ursprungliga skick av Riksantikvarieämbetet.
Under de senaste åren har intresset för orgelkonsten växt både i Sverige och internationellt. Flera uppmärksammade restaureringar och repliker av historiska instrument har gjorts. Nu är det Linköpings tur att blåsa liv i en gammal hantverkstradition från den egna staden.
Under 1700-talet fanns ett orgelbyggeri i Linköping som i sin verkstad kunde förena tidens hantverksskicklighet i ett av samtidens mest komplicerade tekniska fenomen: orgeln. Arkitektur, snickeri, bildhuggeri, metallbearbetning och intonationskonst är några av de områden som krävde mästarhänder. Orgelmästarna hette Jonas Wistenius och Pehr Schiörlin. Verkstaden låg på Nygatan 17-19, där Gyllenhuset och Lilla torget nu ligger.
Pehr Schiörlin byggde orgeln i Slaka kyrka 1783. Orgeln försågs med en märklig arkadformad fasad ritad av Olof Tempelman vid Överintendentsämbetet i Stockholm. Tack vare sin arkadfasad, sin tekniska, klangliga uppbyggnad och framför allt musikaliska kvaliteter är Schiörlin-orgeln unik i Sverige. Den får nu liv igen efter att ha vilat i tornet sedan 1930-talet. Dåtidens smak ville röja ut de gamla orglarna och den säregna Linköpingsklangen i orglarna förvanskades eller lades i malpåse. Men nu kan alltså kyrkobesökarna i Slaka kyrka återigen höra piporna sjunga så som Linköpingsmästarna en gång ville att de skulle låta.
Den restaurerade orgeln återinvigs söndagen den 16 januari 2005.
(2005-01-13)