Unik romersk mask visas på Historiska museet

Romersk mask. Foto: Historiska museet.

En unik romersk bronsmask kommer att visas på Historiska museet i mars. Masken föreställer Alexander den store och är tillverkad i romarriket på 100-talet. Ursprungligen har den använts av en romersk ryttarsoldat vid uppvisningar och parader. Den hittades på Gotland, men hur den kom dit är okänt.

– Masken är ensam i sitt slag i Sverige, säger Kent Andersson chef för samlingsavdelningen på Historiska museet. Det är första gången vi ställer ut den här på Historiska museet i Stockholm. Den har funnits i våra samlingar i några år men har varit utlånad till Gotlands länsmuseum. Under hela mars har våra besökare möjlighet att se masken i utställningen Guldrummet innan vi lånar ut den till Gotland igen.

Ansiktsmasken föreställer Alexander den store och på den övre delen har hjälten Herkules varit avbildad. Eftersom masken är trasig syns nu enbart hans ben, lejonskinn och träklubba. Från början hade masken inga ögonvitor och pupiller eftersom den som bar masken skulle kunna se. Men någon gång senare har ögon av brons och silver tillverkats och satts in.

Masken hittades i lämningar av en byggnad i Hellvi socken på Gotland. Den har kommit till Gotland som ett av många föremål från det romerska riket. På 600-talet övergavs byggnaden där masken fanns. Den och andra föremål återfanns sedan i modern tid.

Bronsmasken visas den 1–31 mars i Guldrummet på Historiska museet.