Utrusta dig med spade och pensel på arkeologidagen

På söndag är det dags för årets arkeologidag i Sverige. På drygt 50 platser runt om i landet har stora som små chans att besöka utgrävningar, lyssna på spännande föreläsningar, gå guidade visningar och titta och lära sig mer om arkeologi och sommarens fynd.

I Skåne län visas bland annat utgrävningarna i Östra Skrävlinge. Arkeologerna visar hur en utgrävning av en medeltida by går till och deltagarna får prova på olika metoder och instrument som arkeologerna använder i sin vardag.

I Värmland satsar man på en hel arkeologihelg med fokus på den muntliga berättandet. På flertalet platser berättas det om svunna tiders livsöden, sägner, livsöden, arbete och vardag. I Stockholms län kan man följa med på en vandring i Vårby gård och lära sig mer om platsens tidigaste invånare. Marinarkeologer presenterar det senaste inom Vasaforskningen på Sjöhistoriska museet och på Medeltidsmuseet kan barnen prova på att vara arkeolog för en dag.

I Blekinge hålls föredrag om ”Myten om vikingatiden” och i Uppsala län kan man besöka en mängd utgrävningar som pågår i samband med bygget av den nya E4-sträckan.

(2003-08-11)