Sekelskiftet 1900 var en viktig tid för det som blev välfärdsamhället Sverige. En allmän framtids- och utvecklingsoptimism rådde. Men samtidigt fanns en utbredd fattigdom, skarpa klassmotsättningar och öppna konflikter på arbetsmarknaden. Spörsmål på dagordningen och i politiken var befolkningsfrågan, försvaret, värnplikten, rösträtten, sedlighetsdebatten och skolan.

Sekelskiftets utmaningar levandegör idéer och föreställningar från det förra sekelskiftet och belyser vilken betydelse för samhället dessa kunde ha. Då som nu levde förväntningar och förhoppningar inför det nya seklet. Många människor kände hur förändringens vindar blåste. I det sociala och kulturella livet fanns påtagliga kontraster: högstämd patriotism och fosterländskhet å ena sidan – misär och prostitution å den andra.

I elva essäistiska uppsatser skriver historiker och idéhistoriker om folkhems-Sveriges idémässiga ursprung och framväxt. Både kvinnors och mäns villkor belyses och problematiseras med praktiska exempel.

Huvudredaktören Ann-Katrin Hatje är docent i historia vid Umeå universitet. Där är även övriga skribenter aktiva: Lars Elenius, Par Fransson, Christer Nordlund, Hanna Markusson, Peder Aléx, Kerstin Thörn, Silbano de Lopez, Lotta Vikström, Per Wisselgren, Eva Friman och Peter Lexelius.

Ann-Katrin Hatje (red):
Sekelskiftets utmaningar. Essäer om välfärd, utbildning och nationell identitet vid sekelskiftet 1900
Carlsson Bokförlag
330 sidor, häftad.
Utkom i mars 2002.