Värnamo är Årets kulturmiljökommun

Representanter från Värnamo kommun hyllas på Riksantikvarieämbetets höstmöte. Foto: Fredrik Streiffert

Representanter från Värnamo kommun hyllas. Foto: Fredrik Streiffert

Värnamo kommun har blivit utsedd till årets kulturmiljökommun 2018. Eva Törn, ordförande i kulturnämnden, mottog utmärkelsen i form av ett diplom från riksantikvarie Lars Amréus hand på scen vid Riksantikvarieämbetets höstmöte i Stockholm.

– Det känns jätteroligt och det är en bekräftelse på att allt det vi arbetat med kan uppskattas av många, även utanför Värnamo, säger kulturchefen Lars Alkner.

Värnamo tog hem priset i konkurrens med fem andra nominerade kommuner i landet. Från scen läste Lars Amréus upp motiveringen som löd:

”Värnamo kommun arbetar sedan flera år målmedvetet med att lyfta kulturarvet och synliggöra kulturmiljöer. Kommunen samverkar med många olika aktörer för att bevara och utveckla olika kulturmiljöer och för att göra medborgarna delaktiga i kulturmiljöarbetet.”

– Värnamo har gjort ett jättefint arbete med att lyfta kulturmiljöfrågorna på flera olika nivåer i kommunen. Projektet Kulturarvs-nod som drivs tillsammans med Jönköpings läns museum för att nå nya målgrupper är ett exempel. Hur kommunens kulturmiljöer används i skolundervisningen är ett annat positivt exempel som vi hoppas andra kommuner kan inspireras av, säger riksantikvarie Lars Amréus.

Genom att anta en kulturmiljöplan i kommunfullmäktige har Värnamo också visat att man vill arbeta strukturerat och långsiktigt med kulturmiljöfrågor.

Det är andra gången som årets kulturmiljökommun utses och syftet är att uppmärksamma det viktiga kulturmiljöarbete som utförs i kommunerna. Den första gången var 2015. Då delade tre kommuner på utmärkelsen, Kramfors, Landskrona och Trollhättan. I år är alltså första gången som en ensam segrare utses.

– Det känns fantastiskt roligt! Det är ett målmedvetet arbete under flera år tillsammans med samhällsbyggnadsförvaltningen som nu har givit resultat. Jag vill särskilt lyfta fram vår kommunantikvarie Peter Andersson som varit drivande i detta, säger Lars Alkner, kulturchef i Värnamo kommun, och fortsätter:

– Det är också roligt att Riksantikvarieämbetet lyfter fram Värnamo kulturarvsnod, som är ett riktigt samverkansprojekt med bland andra Jönköpings läns museum, hembygdsrörelsen och skolan.

De övriga nominerade kommunerna var Helsingborg, Höganäs, Järfälla, Mölndal och Olofström.

(2018-11-08)