Vasa till Bernadotte, 1523–1973–2023. Kultur i rikets tjänst

Kungliga slottet
11 mars 2023 – 7 januari 2024

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs. Det är samtidigt 50 år sedan Carl XVI Gustaf efterträdde sin farfar som Sveriges statschef. Kungl. Hovstaterna uppmärksammar detta dubbla jubileum med Vasa till Bernadotte, 1523–1973–2023. Kultur i rikets tjänst, som är den mest omfattande utställning som någonsin arrangerats på Kungliga slottet.

Femhundra år av monarki har gett oss ett kulturarv som är både rikt och mångfacetterat. Spektakulära och kulturhistoriskt viktiga föremål ur de kungliga samlingarna visas sida vid sida med centrala inlån. Konkurrensen har varit hård: varje enskilt föremål i utställningen har en egen stark berättelse och en betydelsefull plats i den svenska historien och hovkulturen.

Följ med på en historisk exposé: från etableringen av en svensk centralmakt, stormaktstidens prakt, om bildningsideal, akademier, riksdagsvälde och revolution, liksom internationella influenser och kungliga konstsamlingar, till utrikespolitik och miljöengagemang.

Vasa till Bernadotte har produceras av utställningsenheten vid Kungl. Hovstaterna och visas i den del av Kungliga slottet som fram till 1973 var Gustaf VI Adolfs bostad. Det har även utkommit en jubileumsbok.