Vasaskeppets förlisning

Bokomslaget

Ingen i folksamlingen kunde tro sina ögon. Det storslagna fartyg som under fanfarer och hurrarop stolt stävade ut från Skeppsbrons kaj kantrar och försvann i djupet på några få minuter. Ombord på skeppet Vasa kämpade sjömän och passagerare förtvivlat för sina liv. Många klarade sig, andra inte. Det var den 10 augusti 1628 och Gustav II Adolf hade just mist kronjuvelen i sin kungliga flotta.

Hur kunde det ske att kungens största och starkaste krigsskepp bara försvann? Kort efter förlisningen började man söka förklaringar, men trots att det snart gått 400 år är många frågor alltjämt obesvarade. Klart står dock att Vasa, sedan hon bärgades 1959–1961, kunnat lära oss åtskilligt om såväl 1600-talets samhälle som tidens skeppsbyggarkonst.

Vasaskeppets förlisning ingår i bokserien Sveriges dramatiska historia”.

Tomas Blom är skribent med en bakgrund som radioman och TV-författare. Han debuterade med sin första historiska roman 1991 , som har följts av en stort antal böcker, bland annat Drottningar i Sverige och Dackefejden. Det stora upproret. Han har även medverkan med manus till TV-serierna Anno 1790 och Sveriges historia.

Tomas Blom:
Vasaskeppets förlisning
Historiska Media
Utkom 2020