Vi och dom i rörelsen
Hovmantorps kommun i Kronobergs län var under årtiondena runt sekelskiftet 1900 belägen i gränssnittet mellan de förhållandevis radikala östra och norra delarna av länet och de konservativa eller gammalkyrkliga södra och sydvästra delarna. I avhandlingen Vi och dom i rörelsen. Skötsamhet som strategi bland föreningsaktivisterna i Hovmantorps kommun 1884-1930, studerar historikern Kenneth Strömberg de lokala skillnaderna och de omkringliggande sociala och kulturella mönstrens influenser på de moderniseringsprocesser som pågick vid denna tid.
Hovmantorps kommun var inofficiellt delad i två större delar, med en motsättning dem emellan som gick långt tillbaka i tiden. I öster dominerade Lessebo med en ensartad järn- och pappersbruksmiljö och i väster stationssamhället Hovmantorp med en mer diversifierad social och kulturell miljö där glasbruken utgjorde den huvudsakliga industrin. På andra håll fanns rena bondebygder och mindre fabriksanläggningar med arbetare och deltidsarbetande småbrukare.
Vid sekelskiftet 1900 betraktades Hovmantorps kommun i sin helhet som ett i det närmaste hopplöst område för socialistisk agitation. Trots detta hade under 1920-talet socialisterna i Hovmantorps kommun uppnått en i det närmaste total kommunalpolitisk dominans över båda kommundelarna. Hur var detta möjligt?
Undersökningen visar hur de sociala och kulturella mönstren påverkade de folk- och arbetarrörelser som utgjorde basen för den politiska dominans som socialisterna kom att uppnå. Det framgår också i undersökningen hur den dominanta historie-skrivning som finns inom och runt folk- och arbetarrörelsen har påverkat bilden av de aktörer som ingick i detta sammanhang. En fråga som ställs utifrån detta är om det går att urskilja någon egentlig ”guldålder” i folk- och arbetarrörelsen, det vill säga en tid av stort folkligt engagemang? Frågan kan besvaras med att, vad gäller det aktuella undersökningsområdet, var det folkliga motståndet mot att engagera sig aktivt i folk- och arbetar-rörelsen, bland såväl medlemmar som ickemedlemmar, i princip lika stort som det syns vara idag. Det var en liten aktiv minoritet som tog initiativet från början, och sedan behöll sitt grepp om såväl rörelsen som de kommunalpolitiska posterna som följde.
Kenneth Strömberg:
Vi och dom i rörelsen. Skötsamhet som strategi bland föreningsaktivisterna i Hovmantorps kommun 1884-1930
Institutionen för humaniora, Växjö universitet
Disputation: 4 juni 2004.
Opponent: professor emeritus Sven B. Ek, Göteborgs universitet.