Vraks marinarkeologer får ny specialdesignad båt
En skräddarsydd aluminiumbåt vid namn Disa blir ett nytt arbetsredskap för marinarkeologerna vid Vrak – Museum of Wrecks.
– Nu kan vi arbeta säkrare och effektivare året runt, oavsett väder och plats. Båten är specialinredd efter vad vi behöver, med betoning på funktion och säkerhet, säger Jim Hansson, marinarkeolog vid Vrak.
Båten är delvis designad av Sjöpolisens dykare tillsammans med tillverkaren Arronet och därmed är den optimal för Vraks marinarkeologiska verksamhet. Den ska främst användas vid arkeologiska dykningar och kommer även att spela en viktig roll i museets samarbete med andra myndigheter för att skydda och bevara kulturarvet under ytan.
– Vi har redan i dag ett väl fungerade samarbete med länsstyrelsen, sjöpolisen, marinen, kustbevakningen och flera andra myndigheter. Med vår nya båt kommer samarbetet att kunna effektiviseras och förbättras ännu mer, säger Jim Hansson.
Dessutom underlättar Disa för Vraks marinarkeologer att kunna utföra fler och mer omfattande projekt för att dokumentera och tillgängliggöra det maritima kulturarvet, även för de personer som inte dyker.
Båten Disa kommer också att användas i museets pedagogiska program och visningar. Den är bland annat utrustad för att köra undervattensrobotar och genomföra livedykningar som kan sändas till skolklasser.
– Vi monterar en kamera på dykarens cyklop så att eleverna kan se i realtid vad som händer på botten. Dessutom har vi teknik som möjliggör muntlig kommunikation, vilket gör att dykaren kan prata eleverna som kan ställa frågor om det som filmas från vrakplatserna, säger Hansson.
Båten är utrustad med dubbla motorer, en fällbar bogramp för att lättare kunna få in personer från vattnet in i båten, radar så att det går att båten navigera säkert, även i mörker och tät dimma. Den har också ett så kallat Automatic Identification System som gör det möjligt i en för andra båtar och fartyg att upptäcka båten.
– Det viktigaste för oss är att vi kunnat höja säkerheten många pinnhål och att vi kommer kunna göra riktigt spännande undersökningar med båten året runt och förhoppningsvis få fram nya intressanta resultat. Och så är den ju jävligt ball och snygg också, avslutar Jim Hansson.
(2025-01-22)