Zoologen och upptäcktsresanden Charles John Andersson

Charles John Andersson var son till den berömde björnjägaren Llewellyn Lloyd – en excentrisk engelsman som slog sig ner i Sverige. Modern var en kvinna av folket.

I denna äventyrliga och faktaspäckade skildring av en udda människas liv får vi följa Charles John Andersson genom ett liv än märkligare än den äventyrlige faderns. Mestadels utspelades hans liv i södra Afrika, särskilt ute i vildmarken där han samlade, upptäckte, jagade och var fullt upptagen av att överleva. Han balanserade på gränsen för vad en människa rent fysiskt, för att inte säga psykiskt, kan uthärda.

Bilden av hans gärning har skiftat – zoologen, upptäcktsresanden, jägaren, insamlaren, handelsmannen – eller krigsherren, politikern, härjaren med geväret ständigt till hands för att nedlägga, och än oftare skadeskjuta, elefanter, lejon, noshörningar, bufflar, antiloper. Han kartlade delar av södra Afrika. Umgicks, krigade och handlade med urbefolkningen. Han hann gifta sig och få flera barn, men levde mest ensam. Han samlade växter, insekter, fåglar. Han skrev och utgav böcker.

Han dog alldeles för tidigt och alltför illa medfaren. Han var en märklig person, en hjälte för sin tid, en Livingstone men inte lika framgångsrik. Han startade från noll och avled i ett slags nollpunkt.

Peter Johansson är chef för Vänersborgs museum. Han har utgivit flera skildringar av svenskar som på 1800-talet hamnade i Afrika och vilka hade en märklig bakgrund i just Vänersborg, bland annat Mannen som önskade famna världen. Filantropen, samlaren och resenären Johan Adolf Andersohn.

Peter Johansson:
Charles John Andersson – zoolog och upptäcktsresande. En biografi
Carlsson Bokförlag
Utkom 2022