Årets arbetsmyra finns på Wallåkra stenkärlsfabrik

Prisutdelning av Årets arbetsmyra 2019. Foto: Caroline Kvick/ArbetSam

Prisutdelning av Årets arbetsmyra 2019. Foto: Caroline Kvick/ArbetSam

Åsa Orrmell på Wallåkra stenkärlsfabrik har tilldelats priset Årets arbetsmyra. Priset delas ut varje år av Arbetets museums vänförening till någon av alla eldsjälar på arbetslivsmuseer runt om i landet.

”Arbetets museum vänförening har beslutat att utmärkelsen 2019 går till Åsa Orrmell, Wallåkra Stenkärlsfabrik för hennes engagemang och mångåriga arbete med att ruska liv i, utveckla, levandegöra och sprida det kulturella arvet om det keramiska hantverket”, lyder ett utdrag ur juryns motivering.

– Det känns jätteroligt och hedrande att det vi gör på Wallåkra uppmärksammas och uppskattas, säger Åsa Orrmell.

För trettio år sedan kom Åsa Orrmell till Vallåkra och påbörjade upprustningen och återställandet av den då fallfärdiga stenkärlsfabriken från 1864. I dag är Wallåkra stenkärlsfabrik ett modernt kulturhistoriskt besöksmål mitt i naturen, öppet för allmänheten året om.

– Jag tänkte att ”här finns för många fina värden för att bara låta det förfalla. Här har man tillverkat något som har använts i hela Sverige, det är värt att bevara”, säger Orrmell.

Viljan att få det keramiska hantverket att överleva in i framtiden är en stark drivkraft för Åsa Orrmell.

– Man kan säga att det är ett omöjligt projekt, eller så kan man se att här finns fantastiska möjligheter. Och eftersom det inte finns något färdigt koncept, eller fotspår att följa, så tar det ju mycket tid, säger hon.

På Wallåkra lever och används kulturarvet i allra högsta grad. Här håller Orrmell drejkurser och visningar där besökare i alla åldrar får ta del av stenkärlsfabrikens historia.

– Jag har ofta fått höra att ”det förstår du väl att ungdomarna inte är intresserade av detta”. Men om ingen vet att Wallåkra finns eller vad som skapades här, hur ska någon då kunna vara intresserad?Jag ser det som att mitt uppdrag är att kommunicera att det här finns. Att skapa så goda förutsättningar som möjligt, så att någon annan kan ta över stafettpinnen sedan, säger hon.

Bakom utmärkelsen Årets arbetsmyra står Arbetets museums vänförening. Med priset vill vänföreningen tacka och uppmuntra alla som gör insatser för våra arbetslivsmuseer och på så vis bidrar till ett rikt kulturliv och bevarandet av vårt kulturarv. Priset delades ut i samband med ArbetSams Museidagar på Kvinnohistoriska museet i Umeå 12–13 april.

Tidigare pristagare
2018: Börje Samuelsson, Råås kvarn
2017: Bosse Nilsson, Loos koboltgruva
2016: Ylva Bokgren, Anten-Gräfsnäs Järnväg
2015: Mimmi Mickelsen, Museispårvägen Malmköping
2014: Kerstin Bergström, Skonarna Vega och Linnéa
2013: Kjell Nordeman, Sveriges Ångbåtsförening

(2019-05-01)