Årets museum finns i Gränna, Stockholm eller Norrköping

Grenna Museum, Livrustkammaren och Norrköpings stadsmuseum. Foto: Grenna Museum, Erik Lernestål & Sten Strand

Grenna Museum, Livrustkammaren och Norrköpings stadsmuseum. Foto: Grenna Museum, Erik Lernestål och Sten Strand

Grenna Museum, Livrustkammaren och Norrköpings stadsmuseum är nominerade till utmärkelsen Årets museum. Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom priset som delas ut på museernas vårmöte den 27 april.

– Det senaste året har varit tufft för alla, även för museerna. Så kanske behöver vi särskilt i år lyfta fram det fantastiska och inspirerande arbete som görs på institutionerna i landet, säger Patrik Steorn, juryordförande Årets museum.

Alla har kunnat föreslå sitt favoritmuseum till juryn som består av representanter från Sveriges Museer, Svenska ICOM och övriga kultursektorn. Bland de föreslagna kandidaterna har juryn nominerat tre finalister som man nu kommer att besöka digitalt för att få bättre inblick i deras respektive verksamheter. Juryn granskar museernas förmåga att bedriva kreativ och nytänkande verksamhet. Museets genomslag hos publiken och mervärdet för museisektorn har också stor betydelse för bedömningarna.

– Museisverige fortsätter att visa upp en härlig bredd och kvalitet trots svåra omständigheter. Gemensamt för de nominerade är förmågan att väva samman personliga livsöden med historiska skeenden som också speglar vad det innebär att vara människa i sin samtid, säger Pontus Forslund, som är ledamot i styrelsen för svenska ICOM.

Vinnaren av Årets museum 2021 tillkännages på museernas Vårmöte den 27 april. Vandringspriset, som består av en glasskulptur designad av Bertil Vallien samt ett diplom, delas ut av kulturminister Amanda Lind. Förra året utsågs Sörmlands museum till Årets museum.

Juryns motiveringar:

Grenna Museum

Fördjupning, forskning och föremål har förenats på Grenna Museum i en ny basutställning som engagerar. Med utgångspunkt i S. A. Andrées polarexpedition samarbetar museet med både forskare och volontärer på ett nyskapande sätt. Verksamheten drivs med små medel, men omfattar både lokalhistoria och polarhistoria på ett sätt som bjuder in besökaren som en aktiv deltagare.

Livrustkammaren

Med nytänkande digitala grepp har Livrustkammaren engagerat publiken med humor, inlevelse och kunskap. Museets nya basutställning lyfter fram kvinnorna och barnen i den kungliga historien och konstverk, dräkt och kulturhistoriska föremål kan upptäckas från alla håll i generösa montrar. Ett av Sveriges äldsta museer ligger i framkant genom att skapa ett öppet tilltal som väcker nyfikenhet, både på nätet och på museet.

Norrköpings stadsmuseum

Mitt i samhällsfrågorna ställer sig Norrköpings stadsmuseum och arbetar med kunskap och fördjupning för att diskutera vår samtid ur ett historiskt perspektiv. En uppmärksammad utställning om 1930-talets nazism i Norrköping skapade diskussioner inte bara om innehållet utan även om museernas roll och museilagen. Med fokus på människan i den lokala historien arbetar museet som en mötesplats för verksamhet, samarbeten och kunskap.

Juryn för Årets Museum 2021 består av Patrik Steorn, museichef Göteborgs konstmuseum, styrelseledamot Sveriges museer och juryns ordförande, Pontus Forslund, chef för fastighet och administration, Göteborgs museer, styrelseledamot Svenska ICOM, Susanna Janfalk, museichef Sörmlands museum, Åsa Karlsson, riksdagsledamot (S), ledamot Kulturutskottet och Fredrik Svanberg, chef för kulturarv, Statens maritima och transporthistoriska museer, redaktör Nordisk museologi.

(2021-02-26)