Arkivens dag om liv och död

På Arkivens dag den 14 november visas vår historia upp under temat ”liv och död”. Arkiv runt om i landet slår upp dörrarna och presenterar sitt material, samt berättar hur alla kan använda arkiven som källa till kunskap. Besökarna kan få lära sig allt från att släktforska till hur man bevarar sina fotografier för eftervärlden, både farfars fotoalbum och de egna digitala semesterbilderna.

Målet med arkivens dag är att locka besökare som normalt sett inte söker sig till arkiven.

– Vi vill visa att arkiven är en lika naturlig källa till kunskap och upplevelser som bibliotek och museer, säger Christer Bogefeldt, nationell projektsamordnare för Arkivens dag. Vi har förstås öppet för allmänheten året runt, men Arkivens dag är något extra för alla som inte känner till våra samlingar och vad vi kan hjälpa till med.
Det är mycket som ryms under årets tema ”liv och död” runt om i landet.

På programmet står bland annat visningar av medeltida testamenten, guidning i de brandsäkra arkivdepåerna, och föredrag om allt från judiska kvinnoöden till trofast kärlek i krigstider. Man kan även lära sig mer om 1900-talets pandemier som spanska sjukan, tbc och smittkoppor, eller se hur begravningstraditionerna har förändrats över tid i Sverige.

Bakom projektet Arkivens dag står organisationerna Folkrörelsernas arkivförbund, Näringsarkivets förening, Föreningen för arkivanställda i landsting och kommun samt Riksarkivet och landsarkiven.

Mer om Arkivens dag på www.arkivensdag.nu

(2009-11-12)