Hur gjorde man skridskor av hästben på Gustav Vasas tid? Varför var det så svårt att släcka bränder i städerna förr i tiden? Och hur stark är egentligen en hästkraft? Den typen av frågor försöker programledarna Sonja Schwarzenberger och Gitte Östling besvara i nya TV-programmet Förr liksom. I varje avsnitt undersöker de ett historiskt problem som de försöker förstå och lösa med list, kunskap och muskler.

Sonja Schwarzenberger och Gitte Östling. Foto: Mats Borg

”Med en blandning av humor och allvar tar serien med tittarna på en resa genom seklerna. Programmet spänner över modern historia, myter och arkeologi. Med mod och nyfikenhet försöker Sonja och Gitte förstå hur och vilka problem man löste förr i tiden, både i stort och smått. På köpet blir både de och tittarna lite klokare”, skriver SVT i ett pressmeddelande.

– Vårt program är som ett möte mellan Herman Lindqvist, Jackass och Mythbusters, säger Sonja Schwarzenberger. Och framför allt hoppas vi att vår nyfikenhet på historia ska smitta av sig till den som tittar.

Sonja Schwarzenberger är journalist och programledare. Hon var tidigare chefredaktör för tidningen Bang och jobbar nu som producent på Sveriges Radio. Gitte Östling är grafisk formgivare. Hon har bland annat arbetat med SVT-serien Boom Shakalack och producerar just nu en julshow i Örebro.

Första programmet sändes i Barnkanalen den 28 september.