Bara det bästa – ur Tonie Lewenhaupts donation av modedräkter

Röhsska museet
20 april – 30 december 2016

Foto: Mikael Lammgård

Foto: Mikael Lammgård

I utställningen Bara det bästa – ur Tonie Lewenhaupts donation av modedräkter presenteras ett urval av den omfattande samling med modedräkter som Tonie Lewenhaupt under de senaste 20 åren skänkt till Röhsska museet. I utställningen presenteras en modeexposé över 100 år, med modedräkter från 1890-talet framtill 1990-talet, där framstående modeskapare och enastående konsthantverk står i fokus.

Mode är en betydelsefull designdisciplin och modets former speglar trender och tendenser i designhistorien på ett träffande och sinnrikt sätt. Tonie Lewenhaupt har en bakgrund som framgångsrik modetecknare och har sedan 1980-talet gett ut en rad modehistoriska böcker. I utställningen presenteras några av hennes originalcollages från den nya boken ”Minnets kläder” som ges ut av i samband med vernissagen. Boken illustrerar och beskriver flera av plaggen i utställningen.

Tonie Lewenhaupts modedonation utgör i dag kärnan i museets modesamling och den unika samlingens tillkomst fördjupas också i en nyinspelad film producerad av museet. Filmen visas i utställningen och berättar om plaggens tidigare ägare och hennes möte med modegiganter som Yves Saint Laurent i Paris men också om Tonie Lewenhaupts egen bakgrund som modetecknare.

Alla föremål i utställningen visas också i museets online-samling.