Berättelsen om Axel Munthe

Axel Munthe var apotekarsonen från Oskarshamn som blev drottningens livmedikus och, med Boken om San Michele, en av Sveriges internationellt mest framgångsrike författare. I En osalig ande berättar Bengt Jangfeldt historien om denne mångsidiga, karismatiska och motsägelsefulla personlighet – en självuppoffrande läkare, älskad och beundrad av många, men också en fruktad maktmänniska och misantrop.

”Ni är mitt hjärtas dam”, skrev Axel Munthe till kronprinsessan Victoria 1893. Härmed inleddes en av de märkligaste kärlekssagorna i svensk historia – mötet med Munthe var enligt Victoria ”en vacker solstråle” in i det ”mörka dystra liv” som hon levde med gemålen Gustaf. I denna biografi skildras för första gången relationen mellan Victoria och hennes läkare – en ”själarnas förening” vars sanna innebörd uppenbarades i de ord som Victoria viskade till Munthe på sin dödsbädd 37 år senare: ”Kom snart.”

En osalig ande är en unik biografi som bygger på tusentals nyligen upptäckta brev, bland annat mellan Axel Munthe, drottning Victoria och andra medlemmar av kungafamiljen, dagböcker och opublicerade memoarer.

Bengt Jangfeldt, författare och forskare, belönades 1999 med Augustpriset för sin bok Svenska vägar till S:t Petersburg. Tillsammans med fotografen Ingalill Snitt utkom han 2001 med boken Drömmen om San Michele – en resa i Axel Munthes fotspår.

Bengt Jangfeldt:
En osalig ande. Berättelsen om Axel Munthe
Wahlström & Widstrand
672 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom i september 2003.