Hermann Göring och Carin Kantzow blev besinningslöst förälskade i varandra redan vid det första mötet. Den vackra svenska överklasskvinnan lämnade make och barn och for på kärlekssemester i de bayerska alperna med flygarhjälten.
Carin och Hermann älskade också sin Führer. Och Adolf Hitler uppskattade Carin så mycket att han utnämnde henne till rörelsens maskot.
”Hitlers metoder har hitintills bara varit för anständiga och ridderliga, men därigenom är han också så älskad och beundrad och har så helt massorna för och med sig. Ja, framtiden får utvisa.” Så skriver Carin till sin mor i december 1920.
Carin Göring skriver hem är ett ovanligt och fascinerande vittnesbörd om dels en kärlekssaga, dels något mera. Läsaren får en ”bredvidläsningsbok” till det officiella. Genom breven och de många bilderna ges ytterligare en dimension till den omänsklighet och ofattbara grymhet som många av dessa personer iscensatte. Carins många brev till sin familj i Sverige är fascinerande i sin aningslöshet. Och skrämmande för oss som har facit i hand.
Bildmaterialet i boken bygger på två källor: dels Hermann Görings privata fotoalbum som amerikanerna tog som krigsbyte i Berlin vid det tyska sammanbrottet våren 1945, dels privata källor – inte minst Carins egna fotoalbum.
Björn Fontander är författare och TV-producent. Han har gjort en rad uppmärksammade TV-filmer om andra världskriget och skrivit bland annat Göring och Sverige – en hatkärlek och De onda åren. Sverige 1940–1945.
Björn Fontander:
Carin Göring skriver hem
Carlsson Bokförlag
Utkom 2009