De sovjetiska flyktingarna i Sverige

Bokomslaget

Under hela sitt liv har Inger Gustafsson undrat över sin okände far. När hon vänder sig till den ryska versionen av TV-programmet ”Spårlöst” får hon äntligen napp. I en direktsändning får hon träffa en av sina tre halvsystrar. Det blir början på en dramatisk resa bakåt i tiden.

Ingers far var en sovjetisk soldat som under andra världskriget flydde från tysk fångenskap i Norge och sökte skydd i Sverige. Han var inte ensam – flera tusen unga sovjetiska män flydde undan tyskarna och hamnade här.

Journalisten och Rysslandskännaren Elisabeth Hedborg har skrivit om Inger, hennes far och de sovjetiska flyktingarnas öden under vistelsen i Sverige. De tvingades så småningom tillbaka hem, och till Stalintidens straffläger. Min far var rysk soldat kastar nytt ljus över en undanskymd del av svensk historia.

Elisabeth Hedborg är journalist med lång erfarenhet av nyhetsrapportering för SVT och SR. Hon fick Stora journalistpriset 1988 för sin arbete som utrikeskorrespondent i Moskva där hon i drygt tio år rapporterade om utvecklingen från den socialistiskt Sovjetunionen till det kapitalistiska Ryssland.

Elisabeth Hedborg:
Min far var rysk soldat. De sovjetiska flyktingarna i Sverige
Historiska Media
Utkom 2019