Den karolinska arméns desperata kamp 1708
År 1703 tog historien en ny vändning när tsar Peter I av Ryssland grundade Sankt Petersburg vid Nevamynningen. Samtidigt pågick blodiga strider över enorma landområden i nordöstra Europa, under det stora nordiska kriget, där Karl XII framgångsrikt ledde den svenska huvudarmén i Polen. Men därefter vände krigslyckan.
Mot Sankt Petersburg är berättelsen om Nevatåget 1708 och den karolinska arméns desperata angrepp på Sankt Petersburg i kampen om Finska viken. Genom Lars Ericson Wolkes omfattande arkivstudier får vi här komma nära de svensk-ryska gränsstridernas brutala verklighet. Författaren leder läsaren genom krutröken till krigets historiska bakgrund och det som kom att bli början på slutet för den svenska stormaktstiden, något som ofta hamnat i skymundan av den kommande katastrofen vid Poltava 1709.
Läsaren får följa dramatiken både till land och till sjöss när det svenska Ingermanland blir ryskt och den svenska staden Nyen ersätts av storstaden Sankt Petersburg.
Lars Ericson Wolke har varit professor i militärhistoria vid Försvarshögskolan och har skrivit ett stort antal böcker om svensk militärhistoria, till exempel Sjömakt och sjöfolk. Den svenska flottan under 500 år och Sveriges armé 1523–2023. Människor, materiel och händelser under 500 år och Nationens avskum, militärens elit. Myt och sanning om de värvade soldaterna i Sverige.
Lars Ericson Wolke:
Mot Sankt Petersburg. Den karolinska arméns desperata kamp 1708
Carlsson Bokförlag
Utkom 2025