Den svenska näktergalen Jenny Lind

Bokomslaget

I ett litet hus i en fattig del av Stockholm föddes en utomäktenskaplig flicka den 6 oktober 1820. Båda föräldrarna noterades som okända. Det var inget ovanligt i en omtalat sedeslös stad där vart fjärde nyfött barn var ”oäkta”. Många av dem lämnades bort, utnyttjades till omänskligt hårt arbete och dog långt innan de nådde vuxen ålder.

Men den här lilla flickan skulle bli ett undantag. Hon skulle bli Sveriges första världsstjärna och hela nationens stolthet. Land efter land föll for hennes sångröst och oemotståndliga charm. När hon var som allra störst följdes hon av tusentals hurrande och flaggviftande människor vart än hon gick, och hon kunde inte vända sig om utan att det blev en pangnyhet.

Jenny Lind, den svenska näktergalen, kom att göra en resa som andra människor bara kunde drömma om. Hon skulle komma att få publiken att smälta i Berlin, London och New York och storheter som Erik Gustaf Geijer, Felix Mendelssohn, H.C. Andersen och drottning Viktoria att välkomna henne.  Men vägen dit var kantad av bekymmer och svårigheter.

I denna första svenska biografi på många decennier, och som utges lagom till Linds 200-årsjubileum, får vi ta del av hennes fascinerande levnadsöde.

Ingela Tägil är fil.dr i musikvetenskap och solistutbildad sångerska. Hon disputerade på en avhandling om Jenny Linds säregna röst.

Ingela Tägil:
Näktergalen. En biografi över Jenny Lind
Natur & Kultur
Utkom 2020