Det goda Malmö

Det gamla Malmö var en trångbodd plats präglad av hamnen, fabrikerna, blåst, os och sot. Men bortom detta fanns en annan sida av staden – en som doftade och smakade av nybakat bröd, rostat kaffe och tobak. Av vanilj och choklad. I det svunna Malmö fanns lockande varor som socker, wienerbröd och bakelser, smör och glass, läsk och öl, och korv. Parallellt med den gråa och smutsiga miljön växte njutnings- och livsmedelsindustrin fram.

I Det goda Malmö berättar journalisten och författaren Martin Andersson om den lokala tillverkningen av livets goda, som på olika sätt bidragit till Malmös industriella framgångar. Bedrifter som många gånger inte hade varit möjliga utan barnarbetare och lågavlönade kvinnor. Andersson skildrar hemstaden Malmös många sidor – de aptitretande såväl som de mindre glamorösa.

Martin Andersson är mångårig reporter och redaktör på Sydsvenskan. Han har tidigare utkommit med Malmö då och nu och Det försvunna Malmö. Kvarter, kolonier och kommers.

Martin Andersson:
Det goda Malmö. Kaffe, korv och karameller
Historiska Media
Utkom 2025