Det sitter i väggarna är tillbaka nästa vecka

Erika Åberg och Rickard Thunér. Foto: Maria Rosenlöf/SVT

Erika Åberg och Rickard Thunér. Foto: Maria Rosenlöf/SVT

I den nionde säsongen av Det sitter i väggarna uppmärksammas gamla byggnadsmetoder såsom pappspänning och lumppapp, och ett skiffertak underhålls för att hålla i ytterligare 100 år. Det bjuds på spännande historier om kidnappade barn, uppgrävda lik, skottlossning och ödesdigra bränder. Fascinerande människoöden uppdagas och i många fall måste husägarna skriva om husets historia efter besök av programledarna Rickard Thunér och Erika Åberg.

Bakom ett träplank tornar ett hus med märkvärdig siluett upp sig. Det sägs att en svensk kung som jagade svan övernattade där i slutet på 1800-talet, och att det en gång legat ett gammalt värdshus på platsen. I ett litet skärgårdssamhälle ligger ett hus som flera familjer lämnat kort efter att ha flyttat in, och den nuvarande familjen frågar sig varför ingen ville bo där. I ett gammalt gathus finns ett mystiskt valv, som familjen tror har använts som fängelse – men stämmer det verkligen?

Säsongens hus omges av berättelser om kidnappningar, lik som grävs upp, och en yngling som skjuter ihjäl sin chef under andra dagen på jobbet. Men vad är sant och vad är skröna? Med hjälp av flera experter, bland annat en kakelugnsmakare, söker byggnadsvårdsantikvarien Erika Åberg och antikexperten Rickard Thunér sanningen bakom de anrika och mytomspunna husens historia. Många gånger överraskas både familjerna och programledarna själva – när de nystar i ett rykte så avslöjas nya oväntade hemligheter.

Husen som besöks är ett gathus i Strängnäs, en medeltidsgård i Grimeton, en jaktvilla i Håbo, ett skomakeri i Obbola, ett generationsboende i Frösunda och en mangårdsbyggnad i Öxnäs.

Det sitter i väggarna kommer att sändas i SVT1 på torsdagar klockan 20.00 med start den 17 augusti.

(2023-08-09)

Se även Ny säsong av Det sitter i väggarna under inspelning (2023-03-05)