Digitalisering i fokus när ideellt kulturarvsarbete får 17 miljoner
Nu har Riksantikvarieämbetet fördelat 17 miljoner kronor till ideella verksamheter inom kulturarvsområdet. I år har 114 projekt beviljats bidrag, av totalt nästan 400 ansökningar. Många söker bidrag för digitalisering.
– Vi ser ett ökat intresse för bidraget i år. Antalet ansökningar har ökat och det är en spännande blandning av projekt, säger Joakim Malmström, riksantikvarie.
Syftet med bidraget är att bevara, använda och utveckla kulturarv i hela landet. Bidraget går till arbetslivsmuseer, hembygdsföreningar och andra ideella verksamheter som förmedlar kulturarvet till allmänheten.
– Många söker bidrag för digitalisering. Två exempel är Garnisonsmuseet Skaraborg och Veterinärhistoriska museet, som har ett stort bildmaterial som är public domain och som kommer att tillgängliggöras fritt på nätet. Vi är glada att kunna ge bidrag åt deras ambitiösa arbete med digitaliseringen, säger Tove Holm, som är handläggare för bidraget.
Även Föreningen Svenskt Porträttarkiv får bidrag för ett digitaliseringsprojekt. Med hjälp av AI-teknik ska föreningen extrahera information ur text- och bildmaterial, som sedan tillgängliggörs via en plattform online. Tjänsten riktar sig till släktforskare och andra som vill fördjupa sig i lokal historia.
Bidraget går också till mer handgripliga projekt: Grafiska museet i Helsingborg får 100 000 kronor för att reparera en tryckpress från 1870-talet. Veddige-Ås-Sällstorps hembygdsförening får 350 000 kronor för att göra det möjligt att mala på två av områdets vattenkvarnar, samt för att tillgängliggöra området. Mulseryds Hembygdsförening får 150 000 kronor för att renovera en vattenränna och därmed kunna hålla Jära såg i drift.
Judiska museet får 350 000 kronor för att tillgängliggöra arkivmaterial. Dessutom får Föreningsarkivet i Jämtlands län 255 000 kronor för att bevara ljudinspelningar på sydsamiska.
Hela listan över beviljade projekt finns här.
(2022-05-30)