Domkyrkan i Lund

Lunds domkyrka, denna tusenåriga katedral, reser sig majestätiskt över den skånska slätten. Kyrkan är en storslagen romansk katedral som under medeltiden var ett kyrkligt centrum för hela Norden. Den är fortfarande en viktig mötesplats och ett riktmärke för dagens pilgrimer, liksom den en gång var för medeltidens.

Eva Helen Ulvros och Anita Larsson skildrar domkyrka ur olika perspektiv. Vi får läsa mycket om byggnadens historia och dess kulturhistoriskt värdefulla inventarier, men också om gudstjänstliv och händelser i kyrkan under olika tider. Även personer som satt sitt avtryck i kyrkan under seklernas gång biskopar, förmögna kvinnor och kungligheter lyfts fram.

Domkyrkan är en av Sveriges mest berömda sevärdheter med cirka 700 000 besök per år. Den har tre stjärnor i Guide Michelins turistguide och har av Vetenskapsradion utsetts till ett av Sveriges sju underverk. Domkyrkan är ett av Nordens främsta exempel på romansk byggnadskonst.

Anita Larsson är fil.kand och verksam som guide i Domkyrkan. Eva Helen Ulvros är professor i historia vid Lunds universitet. Hennes forskning är inriktad mot kultur-, genus- och socialhistoria. Hon har skrivit ett flertal böcker, däribland Sophie Elkan. Hennes liv och vänskapen med Selma Lagerlöf och Historiebok för kakälskare. En annorlunda bakbok (tillsammans med Dick Harrison).

Anita Larsson & Eva Helen Ulvros:
Domkyrkan i Lund. En vandring genom tid och rum
Historiska Media
Utkom 2012