Drottning Louise

År 1923 gifte sig Louise Mountbatten med kronprins Gustaf Adolf och hennes liv förändrades för alltid. Som svensk kronprinsessa fick hon ett liv i strålkastarljuset, ett liv hon inte hade önskat sig. Under första världskriget hade hon varit Röda Korset-syster och ville hjälpa andra, leva enkelt och tillbakadraget trots att hon föddes som prinsessa av Battenberg. I slutet av kriget tog familjen namnet Mountbatten, Louise svor att aldrig gifta sig kungligt. När hon träffade sin Gusty fick dock principen ge vika för kärleken, hon sade ja trots hans titel – inte på grund av den.

År 1950 blev Louise drottning av Sverige. För henne var titeln ett privilegium som krävde motprestation. Därför arbetade hon så hårt hon kunde och ställde aldrig in uppdrag. Helst verkade hon i det tysta och stod upp för barnen, kvinnofrågan och demokratin. ”Idag är hon tyvärr ganska bortglömd i det historiska medvetandet trots att hon var landets förra drottning. Visst var hon Sveriges drottning men också styvmor, maka och inte minst – bara Louise.”

Lisa Viktorsson är utbildad i historia vid Göteborgs universitet och har arbetat med populärhistoria på olika vis, Hon driver bland annat Instagramkontot Historiens kvinnor och podcasten med samma namn.

Lisa Viktorsson:
Drottning Louise. Som om jag vore något märkvärdigt
Recito Förlag
Utkom 2024