Erotiska väsen

Ute i skogar och marker, nära sjöar och älvar, kunde folk förr höra den härligaste fiolmusik. De som visste vem det var som hanterade fiolen rös av fasa. Det var den falska Näcken som spelade! Med sin förföriska musik försökte Näcken lura till sig människor och dränka dem. Särskilt kvinnor måste akta sig för hans dragningskraft, för han var ett farligt erotiskt väsen.

Det var dock inte bara Näcken som man förr i tiden ansåg vara ett sådant farligt erotiskt väsen. I storskogen höll det erotiskt aktiva skogsrået till. Hon som var vacker och förförisk på framsidan och som undvek att visa sin ihåliga rygg och långa svans. I våra vattendrag fanns hennes maritima motsvarighet, sjörået. Åtskilliga män försvann i vattendjupen med henne och kom aldrig upp igen.

I boken Erotiska väsen öppnas en dörr in till denna magiska värld och man får höra om hur dessa och andra varelser tidigare ansågs lika verkliga som solen på himlen och träden på marken. Vidare sätter författaren Ebbe Schön in vår äldre och nyare folktro i ett större sammanhang.

Ebbe Schön är docent i litteraturhistoria, folklivsforskare och författare. Han är en känd föredragshållare, har medverkat i en rad radio och TV-program, och har också under två decennier varit chef för Sveriges största folkminnesamling vid Nordiska museet i Stockholm. Han har skrivit en lång rad böcker, bland annat Folktrons ABCHäxkonster och kärleksknep samt Svenska sägner.

Ebbe Schön:
Erotiska väsen
Carlsson Bokförlag
Utkom 2010

Recension i Svenska Dagbladet

Nominerad till Årets bok om svensk historia 2010