Ett sekel av kvinnohistoria genom 50 föremål

Boken Kvinnosaker berättar svenska kvinnors historia genom femtio föremål, från sekelskiftet 1900 fram till i dag. Historikern Karin Carlsson skriver om tingen som påverkat kvinnors vardag, rörelseutrymme och möjlighet att leva.

Föremålen i den här boken bär alla på berättelser om kvinnors historia. Vissa av dem har påverkat kvinnors liv och erfarenheter på ett konkret sätt. Andra bär på symboliska berättelser. Föremål som betraktats som frigörande under en viss period kan i en annan tid ses som förtryckande.

Läs om vibratorn som botade hysteri, byxkjolen för kvinnliga poliser och många fler kvinnosaker – alla illustrerade av Amanda Berglund.

Här får läsaren möta kvinnor som bytt den trånga korsetten mot den första behån, som knutit på sig träningsskorna för att ta plats i männens maratonlopp eller satt sig bakom spakarna i stridsflygplanet. Andra har tagit cykeln till fabriker, röstmöten, tidningsredaktioner och förskolor, med handväskor fyllda av puderdosor, cigaretter, engångsbindor, överfallslarm och nycklar till alldeles egna rum.

Boken ges ut i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska.

Karin Carlsson är historiker och verksam vid Stockholms universitet. Hon disputerade 2014 med avhandlingen Den tillfälliga husmodern. Hemvårdarinnekåren i Sverige 1940–1960.

Karin Carlsson:
Kvinnosaker. Ett sekel av kvinnohistoria genom 50 föremål
Bonnier Fakta
Utkom 2020