Norsk-svensk krigsdramatik 1940–1945

Den 160 mil långa riksgränsen mellan Sverige och Norge saknar stängsel. Under Nazitysklands ockupation flydde omkring 60 000 människor till Sverige. Väl här behandlades motståndsmän de första krigsåren som spioner och straffades därefter. Men tidigt inleddes också ett svensk-norskt underrättelsesamarbete. Agenter, kurirer och sabotörer korsade gränsen fram och tillbaka.

I boken Över gränsen skildras öden med koppling till riksgränsen. Den norske svenskättlingen Thorleif Andersen rymde från internering i Dalarna och tränades till sabotör på Shetlandsöarna. Greve Carl Douglas följde som diplomat med Norges flyende statsledning med kung Håkon i spetsen. Den judiska familjen Isaksen i Trondheim undkomr Förintelsen genom flykt till Jämtland. Hamish Torrance, en ung skotte som lärt sig svenska, upplevde som hemlig agent slaget om Narvik och han återvände i maj 1945 tillsammans med norska polistrupper som rustats i Sverige.

Anders Johansson har varit journalist på Dagens Nyheter i 35 år, främst som utrikesreporter. Han har tidigare utkommit med De glömda agenterna. Norsk-svenska vapenbröder mot Nazi-Tyskland, Den glömda armén. Norge–Sverige 1939–1945 och Mysteriet Malcolm Munthe. Churchills agent i Norden.

Anders Johansson:
Över gränsen. Norsk-svensk krigsdramatik 1940–1945
Lind & Co
Utkom 2024