Folkets väl – folkets val? Bernadotte och Örebro 1810
Örebro läns museum
15 maj 2010 – 16 januari 2011
Den 21 augusti år 1810 valdes den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte till svensk tronföljare vid en riksdag i Örebro. Örebro läns museums stora sommarutställning berättar om staden Örebro, örebroarna och tronföljarvalet.
Vad var det egentligen som hände under riksdagen i Örebro år 1810? Hur gick det till, och hur kom det sig att denna lilla landsortsstad hamnade i centrum för viktiga rikspolitiska skeenden? Med hjälp av föremål, uppbyggda miljöer och iscensättningar får besökaren veta detta och mycket mer i utställningen.
En modell över staden år 1810 beskriver hur de centrala kvarteren såg ut och vad som mötte de inresta riksdagsmännen och deras följe. Örebro var då en stad med drygt 3 000 invånare, en stad där grisar sprang fritt på de leriga gatorna och krogarna låg tätt. Som kontrast visas även prov på rikedom och överdåd från aristokratins miljöer. Möbler, konsthantverk och kläder i kungens egen stil Karl Johanstilen – som är det svenska namnet på Empiren – visas i utställningen.
Slutligen möter vi också Jean Baptiste Bernadotte, sedermera kung Karl XIV Johan. En fransman som avskydde svensk mat och det kalla klimatet. En kung som styrde med fast hand och som stärkte sin egen makt gentemot riksdagen.
Under hela utställningsperioden arrangerar länsmuseet föreläsningar och program som knyter an till de olika teman som berörs i utställningen.