Folkhemmets storbyggmästare Olle Engkvist

Olle Engkvist (1889–1969) var Gävlepojken som blev förmögen storbyggmästare i huvudstaden, omtalad och välkänd från 1930-talet och framåt. Han anlitade och samarbetade med de mest välrenommerade arkitekterna Ragnar Östberg, Gunnar Asplund, Hakon Ahlberg, Paul Hedqvist, Uno Åhrén, Sven Markelius, Nils Einar Eriksson, Backström & Reinius. Djärv och riskbenägen, ofta långt före sin tid, byggde han alltid med kvalitet. Han var en tidig exponent för funkisen men övergick senare till en egen mer nyanserad tolkning av modernismen.

Driven av en dröm om ett nytt, friare samhälle för de breda grupperna byggde han bostadshus i ett rasande tempo Per Albin-husen i Ålsten, smalhusen i Hjorthagen och vid Telefonplan, stjärnhusen och terrasshusen i Gröndal, fem familjehotell men också Bonnierhuset, Skatteskrapan, ­Amerikanska ambassaden, Italienska kulturinstitutet, Göteborgs konserthus, Göteborgs rådhustillbyggnad och stora delar av Karolinska sjukhuset.

I biografin Olle Engkvist. Folkhemmets storbyggmästare får vi inblick i en klassresa där entreprenören, fastighetsägaren, debattören och familje­­fadern grundlade en av landets största förmögenheter. Det är berättelsen om en byggare av folkhemmet. Hans många kontakter med bland andra politiker, banker, kungahuset, arkitekter och kulturpersonligheter ger färg åt historien.

Henrik Poppius är civilingenjör, företagsrådgivare och tidigare executive vice president vid Capgemini Invent.

Henrik Poppius:
Olle Engkvist. Folkhemmets storbyggmästare
Carlsson Bokförlag
Utkom 2023