Författarparet Moa och Harry Martinson

Moa och Harry Martinson var under 1900-talet Sveriges mest kända och lästa författarpar. Den feministiska arbetarskribenten Moa och den lungsjuke luffarpoeten Harry träffades 1927, flyttade ihop och gifte sig kort därpå och skildes med buller och bång 1940. I Moas torp på Södertörn skrev de totalt nitton böcker, varav flera är moderna klassiker som Nässlorna blomma (Harry) och Mor gifter sig (Moa).

Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd är litteraturprofessor Ebba Witt-Brattströms hjärtslitande dubbelbiografi över paret Martinson, som också är en berättelse från kulturens skilda kretslopp: folklitteratur mot höglitteratur. Efter skilsmässan blev Moa en folkkär bästsäljare, medan Harry valdes in i Svenska Akademien och fick Nobelpriset 1974.

I litteraturhistorien har Moa hamnat i Harrys skugga, men i den här boken framträder de bägge i helfigur, bundna till varandra genom passion och litteratur. De förde en litterär dialog som utvecklade deras olika författarprofiler, även efter skilsmässan och tills döden skilde dem åt.

Ebba Witt-Brattström är litteraturvetare och författare. Hon disputerade med en avhandling om Moa Martinson och har varit professor vid Södertörns högskola, Humboldtuniversitetet i Berlin och Helsingfors universitet. Hon har skrivit en rad litteraturhistoriska böcker.

Ebba Witt-Brattström:
Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd. Författarparet Moa och Harry Martinson
Historiska Media
Utkom 2024