Förkunnaren som skrev om fjällborna

Året var 1936. Karl Andersson möttes av mörker och motstånd när han som 22-årig evangelist klev av bussen i Tärnaby i södra Lappland en sen kväll i december månad.

Mötet med det okända blev upptakten till en lång rad berättelser om samer och nybyggare i gränstrakterna mellan Sverige och Norge. År efter år återkom han till fjällbygderna för att dokumentera och skriva om de människor och händelser som fångat hans stora intresse.

Resultatet blev inte mindre än 25 folklivsskildringar. De gick ut i stora upplagor till en trogen läsekrets. Hans böcker blev något av en följetong i fjälldalarna och de är fortfarande lästa och omtalade.

Vem var han, vilka skrev han om och hur uppfattades hans skrivargärning? Det är några av de frågor som Birger Ekerlid belyser i denna bok om Karl Anderssons författarskap och livslånga kärleksrelation till fjällbygderna i Jämtland och Lappland.

Birger Ekerlid är författare och journalist med särskilt intresse för lokal och samisk historia. Han har skrivit bland annat Krångede i kraftens tid. En berättelse om byarna Krångede och Döviken i skarven mellan bondesamhälle och industri-Sverige, och hans romantrilogi Fjäll i förvandling belönades är 2021 med den litterära utmärkelsen Hedenvindplaketten.

Birger Ekerlid:
Förkunnaren som skrev om fjällborna – Karl Andersson och hans folklivsskildringar
Ekerlids Förlag
Utkom 2021