Hemägarideologin i Sverige och Estland 1970–2007
Hitta hem på marknaden är en idéhistorisk studie av hemmet som politisk idé under det sena 1900-talet och tidiga 2000-talet då marknader i allmänhet, och finansmarknaden i synnerhet, expanderade och kom att fungera som en modell för hur samhället bäst kunde organiseras.
När svensk tekoindustri konkurrensutsattes 1955–1995
I en ny avhandling i ekonomisk historia undersöks hur företagare inom svensk tekoindustri begripliggjorde och agerade på de transformativa förändringar som branschen genomgick mellan 1955 och 1995.
Minnet av Förintelsen bland judar i Sverige
Den nya avhandlingen Navigating Injustice. Responses to the Holocaust in the Swedish-Jewish Press, 1945–1967 handlar om hur judar i Sverige under den tidiga efterkrigstiden diskuterade och mindes Förintelsen.
Avlönat hushållsarbete i Sverige 1890–1939
Att ta anställning i någon annans hushåll var en av de vanligaste vägarna till försörjning för kvinnor i Sverige under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. I en ny avhandling undersöks avlönat hushållsarbete, klass, arbete och arbetsrelationer mellan kvinnor i Sverige 1890–1939.
Andliga väsen i medeltida lärd magi
Hur trodde utövare av lärd magi under senmedeltiden att de kunde frammana andliga väsen och hur trodde de att de kunde skapa säkra platser för att interagera med dessa väsen? Det är några av de frågor som besvaras i en ny avhandling.
Timmeravverkning i en jämtländsk socken 1850–1906
Under 1800-talets senare hälft kom ett nytt sätt att använda, hantera och omsätta skogen i Norrland. Det var en period av storskalig dimensionsavverkning av de gamla skogarnas timmerdepåer med följdverkningar för det fysiska landskapet, tänkandets terränger och samhällets strukturer.
Runornas thegnar – ett engelskt socialt begrepp på nordisk mark?
Vilka kallades thegnar på runstenar från omkring år 1000 och vad avslöjar detta om de sociala strukturerna? I en ny avhandling argumenteras för att fornnordiskan påverkades av fornengelskan där thegn hade utvecklats till att allmänt beteckna ”världsliga eliter”. Förmodligen spreds den betydelsen även till Skandinavien.
Humanekologiska perspektiv på Storsjöodjuret
Storsjöodjuret är ett undflyende fenomen i Storsjön i Jämtland. En ny avhandling undersöker hur sammankopplingar av det sociala, det kulturella, det historiska och det lokala påverkar formandet av denna svenska kryptid – “dolda djur”.
Suppliker till länsstyrelsen i Västmanland 1758–1880
Under 1700- och 1800-talen lämnades tusentals suppliker till länsstyrelsen i Västmanlands län. I en ny avhandling undersöks dessa för att fördjupa vår förståelse av förmågan och behovet att göra sig hörd genom den regionala supplikprocessen.
Teknologisk förändring gav ökade krav på yrkeskvalifikationer
Teknologiska förändringar under tidsperioden 1870 till 1950 var vanligtvis gynnsamma för arbetarna. Generellt blev den svenska arbetskraften mer kvalificerad med tiden. Men det finns undantag, visar en ny avhandling i ekonomisk historia.
Lydia Wahlström som politisk teologi
En ny avhandling konfigurerar och tolkar livsberättelser om Lydia Wahlström, historiker och välkänd offentlig person i Sverige under 1900-talets första hälft, som en källa till att utveckla teologiska perspektiv som fördjupar förståelsen av vad det innebär att försvara och stärka den enskilda människans frihet och ansvar.
Miniatyrer av djur och människor på stenåldern
I en ny avhandling undersöks relationer mellan människor och djur i den gropkeramiska kulturen 3300–2300 f.Kr. Det görs genom en undersökning av de djurliknande och människoliknandeler figurer som har hittats på många gropkeramiska boplatser i studieområdet.
Fackföreningsrörelse, rationalisering och arbetsmarknadspolitik 1920–1950
En ny avhandling visar att ny teknik och rationalisering ofta möttes av kritik och protester från arbetarna. De ansåg att arbetsgivarna genom nya tekniker försökte ta kontroll över produktionen, vilket ledde till en dragkamp om hur tekniken skulle användas inom industrin och hur arbetet skulle organiseras.
Flyttrender på Norrlands landsbygd 1850–2019
Hur har Norrlands landsbygdsbefolkning flyttat? Det studeras i en ny avhandling i historia där flyttrenderna under 170 år undersökts. Det är en lång historia av både förändring och kontinuitet där samhällsekonomin oftast satt ramarna.
Beräkningsarkeologi och mänskliga reaktioner på miljörisker
Arkeologi erbjuder möjligheten att undersöka samhälleliga reaktioner på miljörisker på olika platser i nordvästra Europa i olika tider. En ny avhandling visar hur integrationen av arkeologiska och miljömässiga big data kan berika förståelsen för mänskliga svar på miljöutmaningar.
Vad renoveringsprocesser kan berätta om museer
Vad kan byggnadsmaterial och renoveringsprocesser berätta om museer? En ny avhandling studerar arkitektoniska och materiella förändringsprocesser vid nationalmuseer i norra Europa. Den bidrar också med en historisk studie av museet som renoverings- och byggplats.
Inredningsmåleri i hälsingegårdar 1750–1800
En ny avhandling i kulturmiljövård undersöker inredningsmålningarna i gårdar i Hälsingland 1750–1800. Förutom byggnaderna har även målarna och de som mottog måleriet kartagts. Kunskaperna kan komma att hjälpa framtida konservatorer.
Estlandssvensk identitetsformering med visor som verktyg
I en ny avhandling visas hur musik och i synnerhet visor bidragit till att skapa och uttrycka kulturell tillhörighet bland estlandssvenskar. I anknytning till detta undersöks vilka idéer som låg bakom formandet av ett gemensamt estlandssvenskt kulturarv.
Den privatägda trädgården i Sverige 1900–1930
Avhandlingen har den privatägda trädgården i Sverige under 1900-talets första årtionden i fokus. En trädgård för rekreation hade tidigare varit förbehållet de övre samhällsskikten, men genom egnahemsrörelsen och andra satsningar för mindre bemedlade fick fler tillgång till en egen täppa för både nytta och nöje.
Upplysningsidéer vid Härnösands gymnasium under 1700-talet
Avhandlingen Upplysningens ljus i Norrland undersöker förekomsten av upplysningsidéer i mellersta Norrland under 1700-talet, med fokus på fyra kunskapsaktörer: en biskop och tre lektorer vid gymnasiet i Härnösand.