
Historieämnet och mångfalden
Dagens klassrum inkluderar ofta elever med olika kulturella, etniska, religiösa och språkliga bakgrunder. Detta är förknippat med särskilda didaktiska överväganden för historielärare. En ny avhandling visar hur lärarnas uppfattningar om betydelsen av klassrummens mångfald framgår i relation till deras syn på historieundervisningen.

Undervisning om förhistorisk tid i skolan 1900—2020
Vilken kunskap om förhistorisk tid förmedlades i skolans undervisningsresurser åren 1900 till 2020 och hur väl stämmer den överens med samtida arkeologisk forskning? Detta studeras i en ny avhandling.

Partibegrepp i Sverige 1788–1840
Hur såg de politiska motsättningarna ut i Sverige mellan 1788 och 1840? I en ny avhandling presenteras ett nytt och överraskande perspektiv. Det visar sig att den vanligt förekommande tolkningen av denna period i termer av liberaler och konservativa inte nödvändigtvis speglar hur människor själva upplevde sin samtid.

Andlig beredskap under andra världskriget
Det räcker inte med militär och ekonomisk beredskap under kris- och krigstider – det krävs även en befolkning som är nationellt lojal, offervillig och motståndskraftig. Det var staten, statskyrkan och många andra samhällsaktörer överens om under andra världskriget. Alla tyckte att ”andlig beredskap” var nödvändig men det fanns oenighet om vad som krävdes, visar en ny avhandling.

Slaget vid Mästerby 1361
År 1361 invaderade den danske kungen Valdemar Atterdag Gotland. Knapphändiga skriftliga källor berättar att flera strider ägde rum samt att danskarna gick segrande ur ett avgörande slag utanför Visby. En ny avhandling presenterar och analyserar det slagfältsarkeologiska materialet från slaget vid Mästerby några dagar före Visbyslaget.

Fascisten Per Engdahls ideologi 1930–1968
”Den internationella fascismens ledare”. På detta sätt ska den svenska fascisten Per Engdahl, enligt egen uppgift, ha betecknats i början av 1960-talet. Det finns ett visst mått av sanning i denna beteckning visar en ny avhandling som tecknar bilden av Engdahls politiska tänkande.

Agda Östlunds retoriska karriär
Agda Östlund (1870–1942) tillhör en kategori av politiskt aktiva arbetarkvinnor som ofta hamnat i skymundan i den svenska arbetarrörelsens historia. En ny avhandling undersöker hur hon formade sin politiska karriär retoriskt, från kampen om rösträtten till det avslutande arbetet i riksdagen.

Så formade dolda ideal vårt skattesystem
En ny avhandling visar att skattelagstiftningen kring arbetsinkomster sedan 1920-talet tycks å ena sidan ha baserats på två centrala ideal: att skattebetalare bör ha god skattemoral och god arbetsmoral. Å andra sidan har de antagits sakna kompetens att förstå lagstiftningen.

Ekonomiska experter på frammarsch i oljekrisens Sverige
Experter hade stor makt att utforma den ekonomiska politiken i 1970-talets Sverige. Och det gick det faktiskt inte så dåligt för Sverige som man kan tro, trots att det rådde oljekris, visar en ny avhandling i ekonomisk historia.

Högre utbildning och Skandinaviens utveckling 1800–1929
I en ny avhandling utforskas högre utbildning – gymnasial och eftergymnasial utbildning – som en kanal för att bygga upp en utbildad elit i Danmark, Norge och Sverige och den högre utbildningens tillväxt under 1800- och tidigt 1900-tal.

Perspektiv på efternamnsbyten 1925–2015
En ny avhandling undersöker efternamnsbyten 1925–2015 för att se varför personer byter efternamn, hur viktigt efternamnet har varit för samhörighetskänslan inom familjen och i vilken utsträckning namnbytarna själva skapade sina efternamn.

Samhällselitens förhållande till döden i det tidigmoderna Sverige
En ny avhandling studerar samhällselitens omsorg om sina döda – förberedelser, klädsel och utsmyckning av deras kroppar samt kistornas inredning med växter och textilier – i Sverige under tidigmodern tid. Genom att fokusera på dessa materiella praktiker blir det möjligt att utforska förändrade föreställningar om döden och döda kroppar.

Civilsamhället i svensk migrationspolitik 1951–1991
En ny avhandling undersöker civilsamhällets roll i svensk migrationspolitik under det kalla kriget. Den fokuserar på Svenska Röda Korsets och Svenska Frikyrkorådets arbete 1951–1991 och analyserar hur deras strategier utvecklades och genomfördes.

Hemägarideologin i Sverige och Estland 1970–2007
Hitta hem på marknaden är en idéhistorisk studie av hemmet som politisk idé under det sena 1900-talet och tidiga 2000-talet då marknader i allmänhet, och finansmarknaden i synnerhet, expanderade och kom att fungera som en modell för hur samhället bäst kunde organiseras.

När svensk tekoindustri konkurrensutsattes 1955–1995
I en ny avhandling i ekonomisk historia undersöks hur företagare inom svensk tekoindustri begripliggjorde och agerade på de transformativa förändringar som branschen genomgick mellan 1955 och 1995.

Minnet av Förintelsen bland judar i Sverige
Den nya avhandlingen Navigating Injustice. Responses to the Holocaust in the Swedish-Jewish Press, 1945–1967 handlar om hur judar i Sverige under den tidiga efterkrigstiden diskuterade och mindes Förintelsen.

Avlönat hushållsarbete i Sverige 1890–1939
Att ta anställning i någon annans hushåll var en av de vanligaste vägarna till försörjning för kvinnor i Sverige under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. I en ny avhandling undersöks avlönat hushållsarbete, klass, arbete och arbetsrelationer mellan kvinnor i Sverige 1890–1939.

Andliga väsen i medeltida lärd magi
Hur trodde utövare av lärd magi under senmedeltiden att de kunde frammana andliga väsen och hur trodde de att de kunde skapa säkra platser för att interagera med dessa väsen? Det är några av de frågor som besvaras i en ny avhandling.

Timmeravverkning i en jämtländsk socken 1850–1906
Under 1800-talets senare hälft kom ett nytt sätt att använda, hantera och omsätta skogen i Norrland. Det var en period av storskalig dimensionsavverkning av de gamla skogarnas timmerdepåer med följdverkningar för det fysiska landskapet, tänkandets terränger och samhällets strukturer.

Runornas thegnar – ett engelskt socialt begrepp på nordisk mark?
Vilka kallades thegnar på runstenar från omkring år 1000 och vad avslöjar detta om de sociala strukturerna? I en ny avhandling argumenteras för att fornnordiskan påverkades av fornengelskan där thegn hade utvecklats till att allmänt beteckna ”världsliga eliter”. Förmodligen spreds den betydelsen även till Skandinavien.