På Lunds universitet var fysik till en början en del av matematikundervisningen. När forskningen kom igång på allvar väckte den internationell uppmärksamhet, och ämnet expanderade snabbt efter andra världskriget.
Professor emeritus i atomfysik Ulf Litzén skildrar fysikämnet under Lunds universitets första 300 år. Fascinerande anekdoter blandas med banbrytande forskningsupptäckter. Bokens bildmaterial visar rariteter från institutionens samlingar.
Fysik i Lund behandlar lundafysikens utveckling under universitetets första 300 år alltifrån starten, då hela verksamheten bestod av undervisning i form av föreläsningar, via en period då forskningen kom igång på allvar och väckte internationell uppmärksamhet, till den snabba expansionen efter andra världskriget.
Bland mycket annat berättas om professorn som köpte sin professur på avbetalning, två värmlänningar som började som fysikstudenter men som blev berömda inom helt andra områden, biskopen som bytte hus med naturvetarna, de första studentskorna som läste fysik i Lund, forskaren som sökte efter en förklaring till grundämnenas egenskaper och fann en av fysiken fundamentala konstanter, nobelpristagaren från Lund som fick priset när han flyttat till Uppsala, flygdoktorn som grundade ett stort industriföretag, kärnfysikerna som skickade upp ballonger i stratosfären och byggde acceleratorer i källaren, nobelpristagarens son som blev fånge i ökenkriget och kom till Lund och uppfann bläckstråleskrivaren och utvecklade ultraljudsdiagnostiken.
Boken har getts ut av Lunds universitetshistoriska sällskap i samarbete med Historiska gruppen vid Fysicium. Ulf Litzén, professor emeritus, verksam sedan 1960 vid Fysiska institutionen i Lund som lärare och som forskare inom atomspektroskopi.
Ulf Litzén:
Fysik i Lund under 300 år
Historiska Media
Utkom 2015