Gamla dockor får nytt liv

Efter en tids vila väcks nu vaxkabinettet till liv igen på Historiska museet. Den här gången i en helt ny form, och med nya spännande föremål. Inte minst kranier och mänskliga preparat som visar hur vetenskapen och underhållningen gick hand i hand.

Sekelskiftet var vaxkabinettens storhetstid. Runt om i Sverige turnerade flera sällskap och vid varje stor marknad fanns de för att visa publiken brottslingar, mentalsjuka, konstiga folkslag och annat avvikande. Populärast var de anatomiska dockorna. Männen avbildades neutralt, medan kvinnorna i helfigur arrangerades i utmanande ställningar.

– Vetenskapens framsteg var en förevändning för den pornografiska exponeringen, säger antikvarie Karl-Olof Cederberg, ansvarig för utställningen.

Det moderna folkhemmet ville inte känna av något som var misslyckat, och intresset för det avvikande förändrades. Däremot överlevde de dockor som visade upp kändisarna.

– Ja, vaxkabinetten var en spegelbild av deras människosyn på samma sätt som skvallertidningarna ger en bild av vår, säger Cederberg.

Industrisamhällets skrattspegel är titeln på forskningsprojektet som går hand i hand med utställningen. Historiska museet är navet i projektet som kommer att avslutas med en bok om de tankar som härskade när industristaten Sverige växte fram.

– Vi vill visa 1800-talsvetenskapens mörka sidor som kom att leda fram till 1900-talets massmord på oliktänkande och avvikare, säger Karl-Olof Cederberg.

I projektet ingår bland andra idéhistorikerna Karin Johannesson och Roger Quarsell, konstvetaren Torsten Weimark, arkeologen Inga Lundström och etnologen Birgitta Svensson.

(2000-09-24)