Göteborgarnas historiefrågor besvaras i ny videoserie

Inspelning av videoserien ”Hur hamnade vi här?" med Håkan Strömberg och Ylva Berglund. Foto: Göteborgs stadsmuseum

Inspelning av videoserien ”Hur hamnade vi här?” med Håkan Strömberg och Ylva Berglund. Foto: Göteborgs stadsmuseum

Nu har videoserien ”Hur hamnade vi här? – tio filmer om Göteborgs historia” haft premiär. I serien avhandlar Göteborgs stadsmuseums Ylva Berglund och Håkan Strömberg allt ifrån göteborgsk pottsoppa och bortglömda kvinnliga krigshjältar till parismode för spårvagnshästar. Filmerna är ett samarbete med Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

I somras efterlyste stadsmuseet och Göteborgs 400-årsjubileum göteborgarnas frågor om stadens historia. Hundratals frågor strömmade in och resulterar i tio filmer i videoserien ”Hur hamnade vi här?” som hade premiär den 30 augusti i museets och jubileets socialamediekanaler. Filmkampanjen ska lyfta själva anledningen till att man firar Göteborg år 2021 – nämligen stadens historia.

– Vi har fått in en massiv kompott av frågor och har gjort ett blandat urval. Vi kommer att ta med tittarna till olika delar av staden och bland annat berätta om den lokala krigshjälten Emerentia, hattmode för hästar i början av 1900-talet och actionhjälten Rambos koppling till Ramberget, säger Håkan Strömberg, historiker och pedagog på Göteborgs stadsmuseum.

Han medverkar som programledare och manusskribent tillsammans med kollegan Ylva Berglund, intendent. I det inledande avnittet ”Pottsoppan – eller hur renades avloppsvattnet förr?” djupdyker de ner i den göteborgska pottsoppans grumliga innehåll. Vägen till dagens avloppssystem kantas av koleraepidemier och ett orenat Göta älv.

– Vi får också bekanta oss med den bortglömde hjälten Johan Richert – vars underbara vision om att gräva ett kloaknät i den göteborgska blåleran och faktiskt gjorde Göteborg först i Sverige med ett fungerande avloppssystem. Det är det nog inte så många som känner till, säger Ylva Berglund.

(2019-09-03)

Se även Göteborgarnas historiefrågor blir film (2019-06-13)