I samarbete med tidskriften Scandia har Björn Lundberg och Kristoffer Ekberg, doktorander vid Historiska institutionen, Lunds universitet, startat poddprogrammet ”Lite passé”.

Varannan vecka diskuteras teman och problem som sysselsätter historiker i dag, men också hur historiska infallsvinklar kan bidra till att ge perspektiv på dagsaktuella frågor.

Hittills har tre avsnitt sänts. Det fjärde, som sänds den 23 maj, diskuteras fascismen i Europa med anledning av det kommande valet till EU-parlamentet.

– Sedan jag började som doktorand har jag sett hur mycket roligt som folk sysslar med på universitetet. Det vore kul om fler än vi inom den här världen kunde få se hur mycket spännande och relevant som sker inom universitet och högskolor, säger Kristoffer Ekberg.

– Redan från början bestämde vi att det här inte skulle bli en podd där vi bara sitter och pratar om oss själva. Vi vill försöka skapa samtal med människor både innanför och utanför akademin. Initierade diskussioner, men utan att bli interna. För detta ändamål är poddradio ett utmärkt medium, säger Björn Lundberg.

”Lite Passé” finns på tidskriften Scandias hemsida.