I dag fyller marinen 500 år

Avtäckning av marinens minnessten i Söderköping. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Avtäckning av marinens minnessten i Söderköping. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

I dag firar den svenska marinen sitt 500-årsjubileum i Söderköping. Jubileet firas i år med pompa och ståt i Stockholm, Karlskrona och Göteborg, men en betydelsefull del i firandet sker i Söderköping där ”marinens vagga” stod.

Den 7 juni 1522, alltså för precis 500 år sedan, tog riksföreståndaren Gustav Vasa officiellt emot tio breda, flatbottnade segelfartyg av typen kogg i havsviken Slätbaken utanför Söderköping. Skeppen, som vid leveransen var bemannade med 750 tyska legoknektar, hade köpts från Lübeck. Syftet var att kunna bryta den danska flottans dominans i Östersjön.

I morse ankom marinen till Göta kanalhamnen i Söderköping och därefter hölls en officiell ceremoni och avtäckning av en minnessten på Fiskartorget.

På plats i Söderköping fanns även den 80-åriga minsveparen M 20. Den som ville kunde gå ombord och bekanta sig med en minsvepare som deltog i andra världskrigets försvar av Sverige.

Som en del i jubileumsfirandet genomför Röjdykardivisionen en kapprodd genom Göta kanal, från Vadstena till Söderköping.

(2022-06-07)