Jenny Nyström – illustratör och pionjär

Sven-Harrys konstmuseum
26 oktober 2018 – 17 februari 2019

Jenny Nyström: "Flygande tomte", 1928. Förlaga till Jultomten (utgiven 1891–1934). Akvarell. Beskuren.

Jenny Nyström: ”Flygande tomte”, 1928. Förlaga till Jultomten (utgiven 1891–1934). Akvarell. Beskuren.

Jenny Nyström (1854–1946), en av våra mest folkkära konstnärer från förra seklet kallas ofta ”tomtens mamma”. Som ung illustrerade hon Viktor Rydbergs saga ”Lille Viggs äfventyr på julafton” och gav den svenska tomten ett ansikte.

Jenny Nyström var pionjär. Hon var den första i Sverige att göra barnboksillustrationen till ett yrkesfält, skapade en specifik julestetik kring svenska jultraditioner och hon förstod omslagsbildens värde för en bok eller tidning.

Hon var en skicklig målare och hennes tidiga akademiska verk höll så hög kvalitet att hon fick guldmedalj, stipendium till Paris och möjlighet att ställa ut på Parissalongen 1884.

Till skillnad från många av sina akademikamrater hade Jenny Nyström ingen familj som kunde försörja henne vilket styrde hennes yrkesmässiga val. Hon valde att arbeta som barnboksillustratör – ett yrke som egentligen inte fanns i Sverige. Jenny Nyström skulle följas av många kvinnliga illustrationskonstnärer, men hon var en av de allra första och därmed pionjär.

Jenny Nyström älskade barn och formade sin egen stil efter minnen från den lyckliga barndomen i Kalmar. Med en överväldigande produktion av tusentals illustrationer till barn- och vuxenböcker, tidskrifter och förlagor till jul-, påsk- och gratulationskort blev hon en Sveriges mest produktiva vykorstillustratörer och kunde försörja familjen livet ut.

I utställningen på Sven-Harrys konstmuseum visas cirka 100 verk av Jenny Nyström, allt från tiden på Akademien till några av hennes sista illustrationer. En del av verken har tidigare aldrig visats. Genom generösa inlån från privatpersoner får dessa verk nu äntligen se offentlighetens ljus. I anslutning till utställning har även en bok om Jenny Nyström getts ut.