Jenny Nyström – illustratör och pionjär

Bokomslaget

Att Jenny Nyström är starkt förknippad med julen känner vi till. Det var hon som gav tomten ett ansikte när hon illustrerade Victor Rydbergs dikt. Hennes tomtar är moderna – de lyssnar på radio och delar ut paket från flygplan eller zeppelinare! När hon gestaltar påsken och påskkärringarna – ja då dalar de ibland ner i fallskärm och har ställt kvasten hemma. Jenny Nyströms produktion kom att bli överväldigande: oljemålningar, akvareller, illustrationer till tidskrifter, böcker och vykort. Jenny Nyström kom också att bli pionjär som barn­boksillustratör.

Boken om Jenny Nyström sveper över nära 70 år av hennes konstnärskap och visar en palett av hennes olika uttrycksmedel. Hennes tidiga akademiska verk håller hög kvalitet – så hög att hon fick guldmedalj, stipendium och fick ställa ut på Parissalongen 1884. Hon sällar sig inte till de andra konstnärerna som bejakade friluftsmåleriet och realismens genombrott utan hon gick sin egen väg och tjänade familjens uppehälle genom illustrationerna.

Boken om Jenny Nyström (1854–1946) ges ut i samband med en utställning på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm som sätter konstnärens bildspråk i fokus. Genom inlån från flera privatpersoner har verk hittats som inte tidigare sett det offentliga ljuset.

Barbro Johnsson, Marie Rehnberg & Elsebeth Welander-Berggren:
Jenny Nyström – illustratör och pionjär
Votum & Gullers Förlag
Utkom 2018