Kalla kriget och Dag Hammarskjölds gåtfulla död

Några minuter innan midnatt, den 17 september 1961, påbörjar ett flygplan nedstigningen mot flygplatsen i Ndola, i dåvarande Nordrhodesia. I flygplanet sitter FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld. Men landningen fullföljs aldrig, flygplanet anmäls försvunnet och först på eftermiddagen dagen därpå hittar man vraket.

En olycka, konstaterar den Nordrhodesiska haverikommissionen, men alla är inte övertygade. FN:s involvering i vad som kommit att kallas Kongokrisen sågs med oblida ögon från flera håll och Hammarskjöld hade tagit stora risker. Europeiska kolonialmakter, lokala politiska krafter och underrättelsetjänster världen över ville se honom misslyckas. Vad hände egentligen natten mellan den 17 och 18 september 1961?

Ravi Somaiya är grävande journalist och har skrivit för bland andra New York Times och the Guardian. Den gyllene tråden är resultatet av hans arbete för att en gång för alla lösa ett av 1900-talets stora mysterier. Kartläggning av nya och gamla bevis vävs ihop med personskildringar och en analys av den komplexa Kongokrisen. Resultatet ”visar på vissa individers exceptionella godhet och mänsklighetens obotliga benägenhet till grymhet”. Och slutsatsen är att kraschen utanför Ndola inte var en olycka.

Ravi Somaiya:
Den gyllene tråden. Kalla kriget och Dag Hammarskjölds gåtfulla död
Albert Bonniers Förlag
Utkom 2021